Bütün Gün Yapılan Konuşmaları Alt Üst Ettiniz

9 Mart 2012’de Antalya Akdeniz Üniversitesi Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu‘nca gerçekleştirilen IV. Ulusal Akdeniz Girişim Zirvesi‘nde sevgili dostum Uğur Yasin Asal ile birlikteydik.

Ataman İlaç kurucusu Ataman Özbay‘ın öyküsüyle başlayan program beni çok etkiledi. Ataman Bey bizim şu bildiğimiz ıslak mendillerin en çok satan markası “Uni”nin sahibi. Dünyanın birçok ülkesine de ihraç ediyorlar bu ürünü. Öyle keyifli bir öyküsü var ki okumak değil gerçekten kendisinden dinlemeniz lazım. Nasıl azimle ama sevgiyle çalıştığını ve başarılarını sonuna kadar hak ettiğine hak veriyorsunuz.

Beni en çok etkileyen öyküsü kendisini okutan öğretmeninin adını, fabrikasının tüm kapılarına kalp içinde yazmasıydı: Alime. Alime öğretmen, bir kişiyi okuttu ve yıllar sonra 300 kişinin iş sahibi olmasını sağladı.

Bir diğer öyküsünde ise ilk girişimini şöyle anlatıyor: “Matbaada işler kesilir, bu işlerden artık kağıtlar kalırdı. Onları ben alıp zımbayla, elle dikip delikler açtım. Defter haline getirdim, üstüne kap geçirdim, çiviyle diktim. O zamanlarda bütün lokantalar gazete kağıdının üzerine hesap yapardı. Defter, bloknot yoktu. Türkiye’de ilk bloknotu ben icat ettim.Türkiye’de lokantalara satmaya başladım. Matbaada haftada 10 TL alıyorsam o defterden 100 TL kazanmaya başladım. Matbaada giyotin denilen bıçak vardır. O bıçağı İstanbul’a getirip götürürken gördüm ki artık, kâğıt dükkânı var. Cağaloğlu’ndan aldım kâğıtları, İzmit’e matbaaya… Bloknot işi büyüdü, yanımda eleman çalıştırmaya başladım.”

Ardından sahnede stajerlikten SAP’e uzanan başarı öyküsünü anlatan Ali Rıza Babaoğlan ve Vistek ile Tamer Group temsilcileri Aytül Erçin ve Kemal Tamer çıktı.

Uğur, kariyer yönetiminde stratejik planlamanın önemini anlattıktan sonra sahneyi ben devraldım ve “bodozlama” girişimcilik öykümü anlattım. Kitabımı okuyan veya seminerleri izleyenler bilirler, öyküm fırsatları iyi değerlendirmeme dayanıyor. Yani tam “Türk tipi girişimcilik” örneği 🙂 Oysa olması gerektiği söylenen ve kitapta yazan planlama gerekliliği.

Bizden sonra bol neşeli ve özgün kahkahalı eğitimiyle (hayatımda böyle bir kahkaha duymadım 🙂 İlker Kaldı ve entellektüel sohbetiyle ünlü oyuncu Nedim Saban ile program tamamlandı.

Sunum sonunda tebrik eden bir öğrencinin “Bütün gün yapılan konuşmaları alt üst ettiniz. Bütün o kurallar, planlar beni bunaltmıştı. Şimdi sizden cesaret aldım ve kendi girişimimi yapmak istiyorum” demesi çok hoşuma gitti. Uğur ve benim birlikte yaptığımız sunumun çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Öğrencilerin iki durumu da görmesini ve kendi tercihlerini yapmasını sağlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir