Erdem Genç, STH Bülteni’ndeydi

sthbulten sthbulten2

sthbulten3

  1. Erdem Genç kendisini nasıl tanıtır? Örneğin kartvizitinde ne yazar?

Kartvizitimde Chief Entertainment Officer yazıyor. Eğlence Müdürü JŞirketleri eğlendiriyoruz. YTÜ Makine Mühendisliği, Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler, AÜ İşletme mezunuyum. Özyeğin Üniversitesi’nde Girişimcilik Yüksek Lisans yapıyorum. Üç kitabım var: Biri öykü, biri kişisel gelişim, biri de gezi. Aynı zamanda müzisyenim. Şarkı söylüyorum, perküsyon çalıyorum.

  1. Girişimde bulunduğunuz şirketlerinizin faaliyet alanlarını ve özellikle M3 Works’ün faaliyet alanını kısaca özetleyebilir misiniz?

M3 Works, bahsettiğim gibi şirketleri eğlendiriyor. Takım çalışması ve motivasyon eğitimleri düzenleyen bir kurumsal organizasyon şirketiyiz. Ritim, dans, fotoğraf, ebru gibi atölyeler, indoor&outdoor takım oyunları, özel doğrudan pazarlama projeleri uzmanlık alanlarımız.

  1. M3 Works Türk iş dünyasına ne gibi yenilikler getirdi? Kurumlarda iç iletişimi artırmak anlamında neler yaptınız ve dönüşleri nasıl oldu?

Şirketlerde takım çalışması ve motivasyonun geliştirilmesi son dönemde popülerleşmeye başladı. Şirketlerin insan kaynakları departmanları bu tür eğitimlerin önemini zamanla daha da iyi kavrıyorlar. Bu tarz çalışmaları kendi ülkelerinde sürekli uygulamakta olan yabancı şirketler daha büyük bir ilgi gösteriyorlar ve bunun zamanla tabana yayılarak süreklilik kazanacağı inancındayım.

Geri dönüşlerimiz harika. Şöyle düşünün; iş dünyasında profesyoneller sürekli yoğun bir tempoda çalışıyorlar ve açıkçası çocuğun hobilerine, özel ilgi alanlarına ayıracak vakti yok veya oldukça kısıtlı bir zaman ayırabiliyorlar. İş yaşamında onlara küçük molalar verdirerek, ama iş yaşamından da koparmayıp; aksine sanat ve iş dünyasının ortak paydalarını göstererek katma değer ve birlikte kaliteli zaman geçirme olanağı yaratıyoruz. Bunun elbette getirileri büyük oluyor. Yaptığımız işe o kadar güveniyoruz ve o kadar olumlu geri dönüşler alıyoruz ki, şirketler tarafından izin verildikçe tüm çalışmalarımızın fotoğraf ve videolarını açıklamalarıyla web sitemizde yayınlıyoruz.

  1. M3 Works etkinliklerinde sizi en şaşırtan sonuç ne oldu?
  2. Kurumlara hangi etkinliğin daha uygun olduğuna dair danışmanlık da veriyor musunuz?

Elbette. Zaten genellikle “terzi işi” oluyor. Firmayı tanıyıp analiz edip en uygun çözümlerle ilerliyoruz. Bazen yeni oyunlar tasarlıyoruz. Bu yüzden kataloğumuz her geçen gün kalınlaşıyor. 2015 Katalogumuzda 150den fazla aktivite bulunuyor.

  1. Kurumlar etkinlikleri tek seferde mi uyguluyor? Uzun soluklu uygulamalar var  mı?

Tek sefer olarak yaptığımız gibi sosyal kulüp şeklinde yıl boyu da uyguluyoruz. Ayrıca ortak kurum kültürü oluşturmak adına farklı bölgelerle de çalışıyoruz. Şöyle söyleyeyim: Önceki gün İstanbul bölge ile çalıştığımız firma ardından Eskişehir’e geçtik. Şu an soruları Antalya bölge eğitiminden sonra cevaplamaktayım J

  1. M3Works etkinliklerinin etkisini kurumlar nasıl ölçebiliyor? Siz bu konuda danışmanlık veriyor musunuz?

Geri bildirim formları ve assesment’lar kullanıyoruz. Ayrıca gerektiğinde uzman danışmanlar eşliğinde de-brief ve raporlama çalışmaları yapmaktayız.

  1. Çalışanlara iş-özel yaşam dengesi konusunda neler öneriyorsunuz?

Genellikle es geçilen bir konu. Bu yüzden bizim şirketlerde yaptırdığımız aktiviteler özel yaşamı da destekler nitelikte. Ayrıca çalışanlar dışında firmaların da bu konuya özen göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin biz mesai saatleri dışında çalışanları iş ile ilgili aramamaya, tatillerde acil e-posta vb iletişimde bulunmamaya çalışıyoruz.

  1. Biraz da girişimci yanınıza dair sorular soralım. Bir fikre yatırım yapma kararını nasıl veriyorsunuz?

Kitabımın da temelini oluşturan üç kuralım var: Sevdiğin işi bul, risk al, tutkuyla çalış. Para kazanmak temelli değil de sevdiğim iş temelli ilerliyorum. Hayatımızın çoğunu geçirdiğimiz işlerimizde ancak böyle mutlu olunabileceğini düşünüyorum. Konfüçyus’un bir sözü var: “Eğer sevdiğin işi yapıyorsan hiç çalışmamışsın demektir.”

  1. 20 yaşında patron olmanızda en etkili isim kim?

Sanırım babam. 20 Yaşında bir kavga ettik ve şu sözleri söyledim: Senden bir daha para almayacağım. O günden itibaren de almamak için ciddi anlamda fedakarlıklar yapmam ve para kazanmam gerekti. Ama öncesinde de fark ediyorum ki çocukluğumdan beri farkında olarak ya da olmayarak beni bir girişimci olarak yetiştirmiş. 10 Yaşını bile bulmamışken bakkala bana bırakır giderdi mesela. Boyum kadar malları satın almaya yollardı. Üç yaşında “berber dükkanını bakkala çevireyim mi?” diye sormuştu. Kendimi çok önemli hissettim. Bunun gibi birçok detay var. Bunları da yakında “10 Yaşında Girişimci Olmak” kitabımda detaylıca anlatacağım. Bu kitapta da çocuk girişimciliği konusunda uzman bir akademisyenle çalışıyor olacağım.

  1. Şans faktörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hayat akıp giderken size fırsatlar sunar. Onlara uzanıp almak kendi ellerinizdedir.Şans fark yarattıkça karşınıza çıkar. Yalnızca bakarsanız geçer gider. Görmeniz gerekir. Yakarlarsanız size “şanslı” derler, aksi durumda “şanssız” olursunuz.

  1. Keyif aldığınız hobilerinizin işinize dönüşmesi hiç isyan etmenize neden oldu mu?

Ne münasebet J Her anından keyif alıyorum.

  1. İş-özel yaşam dengesini bir girişimci nasıl sağlayabilir?

Sağlayamaz! Hele ki start-up aşamasındaysa. 7/24, 360 derece ilgilenmesi gerekir ki başarıya ulaşsın. Belki de bu girişimciliğin en olumsuz yönü.

  1. Ne tür kişilik özelliklerine sahip olanlar girişimci olabilir?
  2. Bu özelliklere sahip değilsek geliştirilebilir mi sizce?

Buna otoriteler türlü cevaplar veriyor. Beni ele alsanız bu kriterlerin birçoğuna uymadığımı görürsünüz. Bence kendini geliştiren ve uygun işi seçen herkes girişimci olabilir.

  1. Fırsatları görmeyi engelleyen kişisel özellikler nedir sizce? Nasıl geliştirilebilir?
  2. Girişimcilikte genç-yaşlı, kadın-erkek olarak bakıldığında farklı zorluklardan geçildiğini düşünüyor musunuz?

Her koşulun dezavantajı olduğu gibi avantajı da var. Yaşlının tecrübesi, gencin enerjisi gibi. Bir engel olduğunu düşünmüyorum. Harlan Sanders ilk KFC’i açtığında 62 yaşındaydı.

  1. Türkiye’de girişimcilerin önündeki zorluklar ya da fırsatlar neler?

Türkiye fırsatlarla dolu! Zorluklar sadece bahanelerdir.

  1. Girişimcilere ne öneriyorsunuz?

Sevdiğiniz işi bulduysanız bu konuda risk almaktan çekinmeyin. Tutkuyla çalışırsanız başarı mutlaka gelecektir.

  1. Son olarak Erdem Genç nasıl tatillerden hoşlanır? Hangi ülkeleri tercih eder?

Eğlenceli ve yoğun! Benimle tatile çıkan arkadaşlarım üstüne bir de dinlenme tatiline çıkmaları gerektiğini söylerler J Çok yoğun ve mümkün olduğunca keyifli yaşarım. Klasik turistik ziyaret noktaları dışında halkı ve oradaki yaşamı da anlamaya, hissetmeye çalışırım. Favori ülkem Küba. Zaten yılbaşında çıkacak yeni kitabım da bu ülkeyi anlatan bir gezi romanı: Küba Günlüğü!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir