Girişimcilik Fikirleri
Girişimci adaylarından en sık duyduğum sorulardan birisi ise “girişimcilik fikirleri nasıl bulunur?” olmuştur. Kendi projelerim için geliştiğim bazı yöntemler var. Bunları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Gözlem yapın
Özellikle yurtdışında, bizde olmayan ürün ve hizmetleri gözlemleyin. Bunlar hangi sorunları çözüyor, ne işe yarıyor, bizim pazarımıza uygun mu? Veya uluslararası düşüyorsanız bunları nasıl uygularsınız? Elbette bazen şartların olgunlaşmasını da beklemek gerekiyor.
Tuvaletlerdeki airblade denilen yeni nesil el kurutma aletlerini bilirsiniz. Eski tip aletlere göre çok daha hızlı ve estetik bir şekilde kurutma yapıyorlar. Bunu yıllar önce dil okuluna Londra’ya geldiğimde görmüştüm ve Türkiye’de de tutacağına şüphem yoktu. Tabi o zamanlar ne distribütörlük alabilecek tecrübem ve sermayem vardı, ne de bu alanda çalışmak için motivasyonum. Yıllar geçti ve şu an birçok yerde bu ürünü görüyorum. Şimdi benzer bir fırsatım olsa elbette çok farklı olur durum. Doğru zamanda doğru yerde olmak önemli.
Bir yerde sorun varsa orada para vardır
Yeni bir girişimcilik fikri arıyorsanız sorunlara odaklanır. Bir sorun görüyorsanız çözümünde mutlaka bir fayda sağlarsınız. Örneğin oturduğunuz odanın tavanı akıyorsa orada para vardır ve tamir yapan usta alır. İlişkide sorun varsa psikolog oradaki parayı alır. Artık insanlar saatleriyle bambaşka işler de yapmak istiyorsa –veya insanlarda artık bunun böyle olması gerektiği algısını yaratabilirseniz- Steve Jobs’un Apple’ı oradaki parayı alır.
İlham alın
Kendi yeni girişimcilik fikirlerinizi oluşturmak için daha önce başarılı olmuş girişimcilik öykülerini inceleyin. En sevdiğiniz girişimlerin girişimcilerinin hayat hikayelerini okuyun: Facebook’un Mark Zuckerberg’i, Tesla’nın ElonMusk’ı Apple’ın Steve Jobs’u, Virgin’in Richard Branson’u… Markaların öykülerine bakın: Starbucks, McDonalds, Coca Cola bilinen en başarılı girişimler. Yerel tatları da unutmayın: Vehbi Koç, Sakıp Sabancı, İsak Alaton… Günümüzden Yemek Sepeti, Sahibinden, Gittigidiyor, Bitaksi, Getir… Bizim topraklarda yetişmiş değerlerimiz. Okumaktan kolayı –ki belki ilham alması daha da hızlı- seminerlere katılın. Ve ardından sıra sizde!
Sıra sizde!
Girişimcinin duyargaları hep açıktır. Özgür zihinli olun. Sürekli bir fikir üretin. Saçma olsa bile! En başarılı fikirler başta saçma gelmiştir. Biri bana insanlara darbuka çaldırarak hayatımı kazanacağımı söylese ve benzer yüzlerce atölyeyle yıllarca alanında ülkenin en iyi şirketi seçileceğini anlatsa, ben bile inanmakta zorlanırdım. Sevdiğiniz girişimcilik fikriniz önünüzde umulmadık başarı kapıları açabilir. Düşlerin sınırı yoktur.