Türkiye Gazetesi’nde bugün yayınlanan röportajım

Orijinal kaynak için tıklayın.

GENÇ TÜRKİYE
HAZIRLAYAN: Fatih SELEK

ÜNİVERSİTE KULÜPLERİ ARI GİBİ

DÜNYADA AKTİF
Türkiye’deki 146 üniversitede 2 bin 500’ün üzerinde üniversite kulübü faaliyet gösteriyor. Öğrencileri sosyalleştiren ve onlara ilk kariyer basamağını sunan bu topluluklar arasında ülke sınırlarını aşıp uluslararası etkinliklere imza atanlar bile var.

HERKESİN HARCI DEĞİL
Her yıl en aktif kulübü ödüllendiren www.uniaktivite.net’in yönetici ortağı Erdem Genç, öğrencilerin, organizasyon şirketlerinin zorlanacağı aktiviteler yaptığını söylüyor. Genç, “Kulüplerin bütçelerinin toplamı neredeyse bir holding kadar” diyor.


Dağcılık ve su sporları kulüpleri üniversitelerin en gözde toplulukları arasında.


İnsan kaynakları zirvesi düzenleyen bazı kulüpler, uzmanları ve iş dünyasını öğrencilerle buluşturuyor.

Üniversitede sosyalleşmenin yolu, öğrenci kulüplerinden geçiyor. Çoğu zaman kariyer basamaklarının ilk adımı olan bu kulüpler, derslerle boğuşan öğrencilere hayata katılmaları için faaliyet alanı sunduğu gibi kalıcı dostlukların temellerinin de atılmasını sağlıyor.
Spor, kültür, sanat, mühendislik, seramik, edebiyat, münazara, kariyer, robot, havacılık, uzay, tiyatro, müzik… Aklınıza gelebilecek her alanda öğrenci kulübü faaliyet gösteriyor. Bunların arasında seminer, söyleşi ve paneller düzenleyip kendi yağıyla kavrulan küçük oluşumlar da var, uluslararası organizasyonlara imza atıp kıtaları birleştirenler de. Mesela, 60 ülkeden 1350 öğrenciyi Antalya’da bir araya getiren Koç Üniversitesi Münazara Kulübü’nün hatırı sayılır bir yeri bulunuyor. Ama kulüpleri en faal okul, Yıldız Teknik Üniversitesi…
Bunu nereden mi biliyorum?
Her yıl bir yarışma düzenleyerek en aktif kulüpleri ödüllendiren üniversite medyası ve sosyal iletişim ağı www.uniaktivite.net internet sitesinden.

HEPSİNİ BİR ARAYA TOPLADI
Bu sene 525 kulübün katıldığı “En Aktif Kulüp Yarışması”nda bilim ve teknolojide Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Kulübü, iş ve kariyerde İTÜ Endüstri Mühendisliği Kulübü, sporda Anadolu Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü, sanatta Hacettepe Üniversitesi Dans Sporları Topluluğu, düşünce ve genel kültürde Ankara Üniversitesi Mülkiye Kamu Çalışma Topluluğu, sosyal sorumlulukta Pamukkale Üniversitesi Genç TEMA Kulübü birinci oldu.
Biz de yüzlerce kulübü bir araya toplama başarısını gösteren Üniaktivite’nin yönetici ortağı Erdem Genç ile konuştuk.
Aynı zamanda ödüllü bir fotoğraf sanatçısı ve başarılı bir müzisyen olan YTÜ Makine Mühendisliği mezunu Erdem Genç, Türkiye’de 140 civarında üniversitede 2 bin 500’den fazla aktif kulüp olduğunu söylüyor. Genç’in verdiği bilgiye göre, kulüplerin üye sayısı genel olarak 20 ila 4 bin kişi arasında değişiyor.

90 BİN LİRALIK BÜTÇE
“Öğrenci kulüpleri birbirinden ilginç ve gerçekten organizasyon şirketlerinin bile gerçekleştirmekte zorlanacağı aktiviteler düzenliyor” diyor Erdem Genç, “Üstelik bin TL ile 90 bin TL arasında değişen bütçeleri olan bu aktivitelerin 1 yıllık toplam bütçesi neredeyse mini bir holding bütçesine eşit. Özellikle büyük şehirlerdeki üniversitelerde, aktiviteler daha ses getirici oluyor. Ama Anadolu’da da, imkansızlıklara rağmen çok güzel işler çıkaran kulüpler var. Düzenlediğimiz yarışmada ödül alan 18 kulübün 5’i Anadolu’dan.”
Peki bir kulübe katılmak bir öğrenciye nasıl bir vizyon sunuyor?
Erdem Genç, bu sorumuza şöyle cevap veriyor: “Kulüplerin üniversitelilere sunduğu fırsatlar saymakla bitmez. Günümüzde rekabet şartlarının iyice zorlaştığı ve herkesin yana yakıla girmeye çalıştığı “iş dünyası”nın küçük bir simülasyonu aslında. Üniversiteliyi iş hayatına hazırlayan, inisiyatif almasını sağlayan, sonsuz fırsatlar sunan bir laboratuvar diyebiliriz kulüpler için. İlk adımı kulüplerde atmış çok sayıda başarılı insan var. Mesela, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Bilkent Üniversitesi Dağcılık Kulübü’nde yetişmiş.

İŞ DÜNYASI KEŞFETTİ
Erdem Genç’e, “İş adamları bu gençlik organizasyonlarına nasıl bakıyor?” diye soruyorum. “İş dünyası gençliğe oldukça sıcak bakıyor çünkü geleceğin lider ve yöneticilerinin onların arasından çıkacağının farkındalar” diye cevap veriyor ve anlatmaya devam ediyor: “Ayrıca gençlik pazarlaması yapmak isteyen bir markanın üniversitedeki ilk kontağı hızlı organize olabilme yeteneğine sahip ve yeni projeler üretebilen öğrenci kulüpleri. Dolayısıyla onlarla sürekli iletişim halinde kalabilmek ve onların aktivitelerini desteklemek için firmaların ayırdığı bütçeler de günden güne artıyor. Ayrıca iş adamları yoğun bir şekilde üniversite aktivitelerinde konuşmacı/konuk olarak yer alarak gençlerle bir araya geliyor.”

İSİMLERİYLE DİKKAT ÇEKEN TOPLULUKLAR
> Mağara Araştırmaları Kulübü (Boğaziçi Üniv.)
> Gümrük Kulübü (Beykent Üniv.)
> Hayal ve Bilimkurgu Oyunları Kulübü (Galatasaray Üniv)
> Hijyen Kulübü (Atatürk Üniv.)
> Astronomi Kulübü (İTÜ)
> Bağımlı Olma Bilgili Ol Topluluğu (Ege Üniv.)
> Kalite ve Verimlilik Kulübü (Yıldız Teknik Üniv.)
> Meslek ve İş Etiği Topluluğu (ODTÜ)
> Raptiye Mizah Kulübü (Bahçeşehir Üniv.)
> Köpek Psikolojisi ve Eğitimi Kulübü (İstanbul Üniv.)
> Leylek Gezi Kulübü (Sabancı Ü.)
> Dünyayı Kurtaran Kulüp (Sabancı Üniversitesi)

KAMPÜSÜN GÜNDEMİNİ ONA SORUN
27 yaşındaki Makine Mühendisi Erdem Genç, kurucu ortağı olduğu www.uniaktivite.net internet sitesi üzerinden kendini geliştirmek, aktiviteleri kaçırmamak ve kampüs gündemini yakalamak isteyenlere rehberlik yapıyor. Genç, “Şu ana kadar sitemize 500 üniversite kulübü ve 200 bin üye kayıtlı. Ama biz kulüplerle sürekli iletişim halindeyiz. Sadece sanal ortamda değil, aynı zamanda kulüp başkanları ve yönetimlerle ‘Kulüp Buluşmaları’ adı verdiğimiz tematik toplantılarda ayda bir buluşuyoruz. Öğrencilerin gerçekleştirdiği aktivitelere tanıtım sponsorluğu yapıyoruz” diyor.

KISA filmciler kamera başına!
DenizBank, Akbank ve Metro Group, kısa film yarışmalarıyla geleceğin yönetmenlerini arıyor. DenizBank, “AçıkDeniz’i Anlat Bana” başlıklı bir kısa film yarışması düzenleyerek genç yönetmenlere yeteneklerini görterme şansı sundu. ATM, çağrı merkezi, internet bankacılığı ve mobil bankacılık gibi şubeye alternatif kanallar üzerinden bankacılık işlemi yapmanın avantajlarını anlatmak, yarışmanın ana konusunu oluşturacak. Son başvuru tarihinin 15 Temmuz 2010 olduğu yarışmada, büyük ödül 10 bin TL. İkinciye 5 bin TL, üçüncüye 2 bin 500 TL verilecek. Detaylı bilgiye www.pasodeniz.com adresinden ulaşılabilir.

AKBANK’IN KISALARI
Mart 2011’de 7.’si düzenlenek Akbank Kısa Film Festivali’ne başvurular başladı. Son başvuru tarihi 04 Aralık 2010 olan yarışmada “En iyi film” seçilecek eserlerin yönetmenleri 8’er bin TL ile ödüllendirilecek. Detaylı bilgi, www.akbankkisafilm.com adresinde.
METRO Group’un sinema ve iletişim öğrencileri için 8.’sini düzenlediği kısa film yarışmasına başvurular başladı. Son katılım tarihi 28 Ekim olarak belirlenen yarışmada birinci gelen yönetmen, New York Film Akademisi’nde 1 aylık burslu sinema eğitimi kazanacak. İkinci 2 bin euro, üçüncü ise bin euro ödül alacak.


Fatih Üniversitesindeki kongre ilgi gördü.

43 üniversite nanoteknoloji için buluştu
Fatih Üniversitesi Biyo ve Nano Teknoloji (BİNOTEK) Kulübü nanoteknoloji biliminin önemine işaret etmek ve bu doğrultuda çalışmalara hız kazandırmak amacıyla NABİTEK-2010 “Uluslararası Katılımlı Nanobilim ve Nanoteknoloji Öğrenci Kongresi”ni düzenledi. Büyükçekmece Kaya Ramada Plaza’da gerçekleşen kongre, hem ülke içinde nanoteknoloji ile yakından ilgilenen akademisyen ve öğrencileri hem de yurt dışında bu alanda başarıya imza atmış birçok bilim insanını bir araya getirdi. 43 farklı üniversitenin 39 farklı bölümünden katılımcılarla bu alanın nabzını tutan önemli isimlerin buluştuğu kongrede; Biyo-Nano Çip Teknolojisi, Nanoteller ve Nanotüp üretimi, Nanoteknolojinin sağlık üzerine etkileri ve enerji kazanımları gibi konular ele alındı. Fatih Üniversitesinde, 19 ayrı laboratuvardan oluşan Biyo Nano Teknoloji Araştırma Geliştirme Merkezi bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir