Yenişafak – Küba Ritmi
Gez dünyayı gör Küba’yı
Gezmedik ülke bırakmayan ve en büyük hayali okyanusları aşarak Küba’ya gitmek olan makine mühendisi Erdem Genç, Küba Ritmi adlı kitabıyla bizleri bu küçük ada ülkesinde keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.
Londra harikadır ama yağmurlar bezdirir, İstanbul’un havası güzeldir. Paris tarih kokar, New York’taki kadar fazla yoğunluk yoktur… Ama Havana bambaşkadır. Hiçbir yerle kıyaslayamazsın. Elbette yıllar geçmekte ve Küba değişmektedir. Yine de o kadim ruh seni sarar ve bir daha asla bırakmaz. Küba ritim, Küba müzik, Küba filmler, Küba sanat, Küba Che, Küba Fidel Castro… Daha neler neler!” diyerek heyecanla anlatıyor Küba gezisini Erdem Genç. Çocukluk aşkı olan müziği hiç bırakmayan ve bir Küba çalgısı olan perküsyon çalan bir mühendis Erdem Genç. Ayak basmadık ülke bırakmayan ve daha 20 yaşında kendi şirketini kuran bu modern seyyah, tüm seyahatlerinde hep müziğe ve perküsyona dair bulgular aramış ve nihayet hayallerini süslediği Küba’ya gidebilmiş. Genç ile bu defa iş dünyasındaki başarısını anlatan kitabı için değil, üzerine kitap yazdığı Küba’yı konuştuk.
KIRTASİYE YOK !
Kıta Avrupası, İngiltere, Dubai, Çin, Japonya, Tayland, Rusya… Bunlar Genç’in gezdiği sadece birkaç ülke. Artık bu ülkelerin arasında Küba da var. Yıllarca görmek istediği ve ilk görüşte aşık olduğu Küba, onu o kadar çok etkilemiş ki anılarını yazdığı not defteri dolup taşmış. Bir yenisini almak için Havana sokalarında kırtasiye aramaya koyulurken bir de ne öğrensin: Küba’da kırtasiye yok! Çünkü burada devlet yılbaşında tüm okullara ve iş yerlerine ihtiyaçları karşılayacak kadar kitap, defter, kalem ve diğer kırtasiye malzemelerini ücretsiz olarak dağıtıyormuş.
MUZ KIZARTMASI, SİYAH FASULYE
Yazarımız “Küba Ritmi” adını verdiği kitabında bizlerle Küba’nın meşhur yemeklerini de paylaşmış. Kendisi Küba yemeklerini pek sevmemiş ama belki seven çıkar, belli mi olur? diyerek bu yemeklerin tariflerini de iliştirmiş kitabının sayfalarına. Mesala ona en ilginç gelen yemek muz kızartması olmuş. Siyah fasulye, kendilerine özgü patates kızartması, koyu renkli pirinç pilavı Küba’daki yemeklerden sadece birkaçı. Örneğin Küba’nın milli yemeği olarak anılan Congri. Bizim pilavımızla fasulyemizin birbirine karıştırılarak yenildiğini düşünün. Ülkemizde ‘Meksika fasulyesi’ olarak tanınan siyah minik barbunyanın beyaz pirinç pilavı ile karışımından oluşuyor Congri. Ancak bu yemeği özel yapan bu yöresel malzemelerin kullanılması.
VAZGEÇİLMEZ SANATLARI MÜZİK
Küba’ya gittiğinizde eski model arabalar ile birlikte çok güzel bir mimari bekliyormuş bizleri. Hiçbir şeyin lüksü yokmuş Küba’da ‘Senin ne marka çantan var? Benim telefonum yeni çıktı’ gibi kıskanmalar da yok haliyle. Erdem Genç, bu ülkede neredeyse her yerde sanat olduğunu ve bu sanatının da başında müzik olduğunu söylüyor.
HER ŞEHRİN HİKAYESİ VAR
Erdem Genç’e göre Küba’nın sokaklarında bolca dolaşmak ve sokaklarında kaybolmak gerek. Başkent Havana onun için en keyifli yer olmuş. Eski Havana’da korunmuş turistik yapılar bulunurken, Malekon şehri sahil şeridinde yer alıyormuş. Burada gençler ellerindeki içecekleriyle vakit geçirirken okyanus dalgalarından sıçrayan sularla serinliyorlarmış. Massimo Gomez Anıtı, Antonio Maceo Anıtı, Hotel National, Hotel Deavville gibi heykeller ve binalar bulunuyormuş. Burada Küba’nın en popüler sporu Amerikan futbolunun oynandığı, önünde Casa De Las Americas yazan geniş bir sahada futbol oynandığına şahit olmuş. Genç, Devrim Meydanı ve Devrim Müzesi mutlaka ziyaret edilmesini tavsiye ediyor ve ekliyor:”Vinales bakir doğasıyla ilkel çağlardan kalmış gibi. Trinidad ile Unesco dünya mirasında, harika mimarisi olan nefis bir şehir. Santa Clara, devrimin başladığı tarihi bir yer. Che Guavera mezarı da burada. Başka birçok güzel şehri, her şehrin ayrı hikayesi var ama buralardan başlayabilirsiniz”
Sanata değer veriyorlar
Küba’nın turistik yerlerinde çokça resim sanatçısı olduğunu öğreniyoruz. Erdem Genç, galerilerde çalışan bu ressamlardan bir olan Francis Fernandez Trujillo’ya Küba Ritmi kitabını kapağını yaptırmış. Görsel sanatların bu ülkede çok yaygın olduğunu söyleyen Genç “Şehrin göbeğinde dev bir opera binası var. Burada sürekli temsiller oluyor. Kübalılara turistlerden çok daha uygun fiyata satılıyordu biletler. Küba tiyatroya çok değer veriyor. Kübalılara yurtdışı çıkış yasağı olan yıllarda bile sanatçılar ayrıcalıklıymış ve izinleri varmış. Özel ödenekleriyle her yıl üç proje gerçekleştirmeleri gerekiyormuş” diyor.
On adımda Küba
Küba’da genellikle devrim ile ilgili kitaplar var elbette. Ancak Erdem Genç’in ilgisini daha çok gezi kitapları çekmiş. Bu kitaplardan biri, On Adımda Küba kitabı. Bu kitapta Küba’nın eski şehir merkezlerini, mükemmel plajlarını, müzelerini, el değmemiş ıssız adalarını, çocuklar için festivalleri, her bütçeye uygun otelleri bulabileceğiniz ipuçlarının bulunduğu rehber niteliğinde. Siz de Küba’ya gitmeyi planlıyorsanız bizce bu kitaba bir göz atın.