Aristolog – Erdem Genç

aristolog-erdemgenc

Bu hafta çok önemli bir isimle yaptığımız keyifli sohbeti sizlerle paylaşıyor olacağım. Erdem Genç, çok erken yaşta girişimcilik macerasına atılmış ve oldukça başarılı olmuş, geniş kitlelerce tanınan bir seri girişimci. Lafı çok fazla uzatmadan sizi bu eğlenceli ve bir o kadar faydalı sohbetle baş başa bırakıyorum.

Birçok insan tarafından takip ediliyor ve biliniyorsunuz. Sizi hiç tanımayan insanlar için kendinizi nasıl anlatırsınız?

Yıldız Teknik Makine Mühendisliği mezunuyum. Onun üstüne Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve İşletme bölümleri diplomam var. Bunlar haricinde Özyeğin Üniversitesinde Girişimcilik yüksek lisansı yapıyorum. Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesinde Pazarlama Yönetimi programına başladım. Bu anlattıklarım akademik kariyerim. Benim asıl meselem girişimci olmak. Bununla ilgili “20 Yaşında Patron Olmak” adında bir kitabım da var. Kendi şirketlerim de var; M3 Works isimli şirketimiz ana gemimiz. Kurumsal şirketlere eğlenceli organizasyonlar düzenliyoruz. İşin içine eğlence katmak bizi ayırt eden kısım. En sık yaptığımız ise ritim atölyesi.

M3 Works’e bir giriş yapmış oldunuz. M3’ün hikâyesinden bahseder misiniz?

Tabi. M3 2005’te kuruldu. Kurulduğu dönemde çok sayıda organizasyon şirketi vardı. Biz farklı bir iddia ile yeni bir şirket olarak sektöre giriş yaptık. Getirdiğimiz farklılık ise işin içine ve merkezine eğlenceyi koymamızdı. Bunun dışında takım çalışması ve motivasyon konularına yoğunlaştık. Bunları yapmamızdaki temel amaç; insanların birbirlerini daha iyi tanıyarak kurum içi iletişimlerini geliştirmek.

Boşluğu iyi analiz ederek üstüne gitmişsiniz.

Aynen dediğiniz gibi. Şirket toplantıları çok sıkıcıydı. Power Point’ler de keza öyleydi. Biz her şeyi o Power Point’leri kaldırarak daha eğlenceli işler ile anlatmaya çalışıyoruz. Buna da yaşayarak öğrenme diyoruz.

Biraz kitaplardan konuşalım. Yeni bir kitap var mı?

Küba Günlüğü isimli kendi deneyimlerimi anlatan sadece Küba ile ilgili bir gezi kitabını 2014 yılı başında yayımlayacağız. Küba ile ilgili her şeyi öğreneceğiniz Küba’nın ruhunu anlatacak roman tadında bir kitap olacak. İçindeki QR kodlar ile kitap ile sınırlı kalmayacaksınız. İlk kitabımda 13 adet öyküden oluşuyor.

Girişimcilik konusuna gelelim. Oldukça başarılı bir girişimcisiniz. Sizin yöntemleriniz nelerdir?

Öncelikle hep sevdiğim işleri yapmaya çabaladım. Çünkü geç saatlere kadar çalışmanız gerekiyor. Bir diğer yandan da sevdiğiniz iş için daha yaratıcı olabiliyorsunuz. Çok çok büyük para kazanmak gibi hedeflerim de yok. Hayata da vakit ayırmak istiyorum.

Üniversitelerde girişimci olmak isteyen birçok gencimiz var. Birçoğunun ortak sorunu “sonra yaparım” demeleri. O aşamadaki kişiler için ne tavsiye edersiniz?

Ben üniversitenin hatta lisenin girişimcilik için en uygun zamanlar olduğunu düşünüyorum. Çünkü zaten öğrenci olmak gibi bir işiniz var. Kimse sizden çok çalışmanızı veya girişimcilik konusunda başarılı olmanızı beklemiyor. Mezun olup işe girdikten sonra insanlar işlerinden çıkamıyor. Öğrenci iken geçici bir heves olup olmadığını da anlamak önemli. Bir kayıp yaşamazsınız. Herkes girişimci olmak zorunda değil. Kurum içi girişimci de olabilirsiniz. Girişimci olmak çok çileli bir iştir. Bin kere düştükten sonra ayağa kalkıp devam etmek istiyorsan girişimci olabilirsin.

İnsan sevdiği işi yapmalı diyorsunuz. Çok istediği mesleğe sahip olup hayal kırıklıklarına uğrayan insanlar da var. İnsan sevdiği işi en kolay nasıl anlayabilir?

Öğrencilik döneminizde daha kolay anlayabiliyorsunuz. Mesela ben staj yaparken makine mühendisliğinin bana göre olmadığını anlamıştım. Üniversite kulüpleri de çok önemli. Birçoğu meslekler ile ilgili. Bu kulüplerde yer alarak kendinize yakın bir işi tercih etmenizde faydalı olabilirler.

Genel olarak online taraftaki girişimcilikten bahsetmek istiyorum. Maalesef çok güçlü markalar kuramıyoruz. E-ticaret dışında bir şey bilmiyor gibiyiz. Bu konuyu nasıl görüyorsunuz?

Söylediklerinizin büyük bir kısmında haklısınız ama ben yakın gelecekten ümitliyim. Yeni girişimciler önceki birikimleri iyi değerlendirerek e-ticaret dışında başarılı markalar çıkaracaklardır.

Birçok işi aynı anda yürütüyorsunuz; M3Works, müzik, yayınevi, yazarlık, yüksek lisans… Zaman yönetimini nasıl sağlıyorsunuz?

Zamanımı kaliteli değerlendirmeye çalışıyorum. Bunun için çok fazla uyku uyumamak gerektiğini tahmin edersiniz. Bunun dışında saydıklarınızın hepsi sevdiğim işler, yani onlara karşı bir tutkum var. Birçoğu da benim için para odaklı değil. Ekibimdeki arkadaşlarımın da katkılarını vurgulamam lazım.

Müzik ile uzun zamandır uğraşıyorum. Benim için vazgeçemeyeceğim bir şey. Yakın zamanda da grubumuzla ilgili bir albüm çıkartacağız. 20 yaşında patron olmak kitabım çıktıktan sonra Park Kitap isimli bir Yayınevi kurdum. Bu da benim çok önem verdiğim bir alan.

Son olarak girişimci adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Ben sadece kendi tecrübelerimden örnek verebilirim. Herkesin kendi doğrusunu bularak kendi yolunu bulması gerekli. Asıl anahtar nokta çalışmak. Yaptığı işe tutku ile bağlanarak çalışmak.