Siz Sordunuz Erdem Genç Yanıtladı
Siz Sordunuz Erdem Genç Yanıtladı
Girişimci, yazar, müzisyen ve fotoğrafçı Erdem Genç sorularınızı yanıtladı. İçten yanıtları için Erdem Genç’e, ilginiz için siz okurlarımıza teşekkür ederiz.
KARİYER VE GİRİŞİMCİLİK
Alkan
Bu kadar farklı dallarda çalışırken konsantrasyon sorununuz olmuyor mu? Hepsiyle aynı anda mı ilgileniyorsunuz yoksa yıl içine mi yayıyorsunuz?
Ferman
Güzel bir kariyerin var Erdem. Ama onca enerjini bir şeye odaklasan ne cevherler çıkar senden! Nedir senin enerjinin kaynağı? Nasıl yetişiyorsun? Kaç saat uyuyorsun?
Aslında ben de bazen “sadece bir konuya odaklansam daha iyi olmaz mı?” diye düşünüyorum. Yine de içimden birçok konuyla birlikte uğraşmak geliyor ve bu yoğunluğu çok seviyorum. Sanırım bu enerjinin kaynağı işime ve sanata olan sevgiden geliyor. Sevmeden, keyif almadan herhangi bir konuda çok da verimli olunabileceğini düşünmüyorum. Ne yaparsak yapalım, güzel bir tarafını bulmak lazım.
Bu soruyu okuyan bir arkadaşım “Yoga yapıyorum, günde bir saat yetiyor” diye cevap vermemi söylemişti. Herkes kadar uyuyorum genel olarak. Ama bazı günler, iş yoğunluğu veya yetişmesi gereken bir proje olduğunda uykusuz kalmak da gerekiyor. Hatta bazen eğlenceye ara vermek istemeyince de uyumadan işe gittiğim oldu. Buna dayanabilecek bir bünyenin sırrı da düzenli spor sanırım.
Yurtdışında gittiğim bir seminerde ideal hayat için dört konuda mükemmele ulaşmaya çalışmak gerektiğini öğrendim: Vücut, zihin, duygular ve ruh. Vücudumuzu geliştirecekler sporsal faaliyetler. Zihnimizi kitap okumak, zeka oyunları, matematik gibi konular geliştiriyor. Duygularımızı aşık olmak, dans etmek, perküsyon çalmak gibi dışa vurumu olan aktiviteler; ruhumuzuysa müzik ve diğer sanatsal faaliyetler gibi içsel aktiviteler besliyor. Tabi bazı aktiviteler birden fazla metayı da içeriyor. Örneğin perküsyon çalarken hem sanatsal bir faaliyet içindesiniz, hem büyük bir efor harcıyorsunuz, hem de barındırdığı matematik ile zihniniz de aktif oluyor. Bu dört konuda da kendimi geliştirmeye çalışıyorum; ama yine de gidecek daha çok yolum var.
Editorial
Genç yaşta girişimci, sosyal girişimci, müzisyen, yazar… Bunca kartviziti aynıda taşımak zor olmuyor mu? Dengeyi nasıl kuruyorsunuz?
Zor ama müthiş keyifli. Dengeyi korumaya gelince; iş hayatının belli kalıpları var: Yapılması gereken toplantılar, cevaplanması gereken telefonlar, verilmesi gereken raporlar… Bunları zamanında yaptıktan sonra artakalan zamanı da içimden nasıl gelirse öyle, ilham nereden eserse o yönde değerlendiriyorum. Sürekli bir yoğunluk, sürekli bir yapacak işler olması durumu var; bundan da çok memnunum. PC ve telefonumdaki Outlook en önemli yardımcım; işlerin, özel yaşamın, sanat çalışmalarının çakışmamasına ve planlamasının yapılmasına çok büyük katkısı var.
Kürşad Altaylı
Merhabalar Erdem Bey, Günümüzde binlerce işsiz olan üniversite mezunlarımız var. Pekiyi (tabirimi mazur görünüz)siz ve sizin gibi çılgın ve aynı zamanda dehşet insanlar olarak nitelendirdiğim genç kişiler ise çok rahatlıkla piyasa da kendilerine yer bulabiliyorlar. Bunun nedenini Üniversite okumanın sadece okumaktan ibaret olmadığını, Üniversite zamanında Kariyerimiz için sosyal medyayı iyi kullanmamız gerektiğini söyleyebilir miyiz?
Teşekkür ederim; -yalnız siz de benim tabirimi mazur görün lütfen- piyasada ‘çok rahat’ kendine yer bulmak mümkün değil. Her işin kendine göre zorluğu var ve inanın çok çalışmak gerekiyor. Kimse “buyur sen yeterlisin sana iş vereyim”, “senin fikrin süper, yatırım yapayım” demez. Herkesin güzel fikirleri vardır, bunların bir çoğundan ‘süper’ projeler çıkar. Ama birkaç kişiyi ‘başarılı’ olarak biliriz. Çünkü onlar canını dişine takıp çalışmış, fikirlerini bir şekilde kabul ettirmiş ve arpa boyu da olsa yol almıştır.
Üniversite elbette dediğiniz gibi dersine gidip geldiğimiz dört duvar değil. Fikirlerimizi özgürleştirdiğimiz, kendimizi bulduğumuz harika ortamlar. Ben de bu konuda en şanslılardan biriydim: Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okudum. YTÜ çok sosyal bir üniversitedir. Birçok kulübe girip çıktım; birçok projede bulundum. İş dünyasındaki veya sanat dünyasındaki birçok olayın simülasyonu gerçekleşiyor bu kulüplerde. İnsan ilişkilerini de öğreniyorsunuz. Bu yüzden sosyal kulüplerin çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
Dediğiniz gibi sosyal medya kullanımı da çok önemli. Ama bunu ‘offline’ ortamlarda, gerçek dünya temellerine oturttuğunuz zaman faydasını görürsünüz.
Aslı Görücüler
Mükemmel bir kariyer… hayal ettiğiniz herşeyi başarıyorsunuz sanırım. peki ulaşılması güç bir hayaliniz var mı? fantastik bir hayal…
Teşekkür ederim. Şu an gerçekleştirdiklerim de bir zamanlar ulaşılması güç hayallerdi. Bazıları hayal kurar; ben plan yaparım demeyi tercih ediyorum. Kurduğum düşler bazen bir öyküye, bazen bir melodiye dönüşüyor, bazen de kurmaca bir fotoğrafın senaryosunu oluşturuyor. Bazen de planlara dönüşüyor.
Sanatla uğraşmanın en keyifli yanı bu olsa gerek: Yaşadığınız düşleri dokunulabilecek olgulara dönüştürebilmek!
Her yılsonu günlüğümde bir önceki yıl planlarımı değerlendiririm. Ardından önümüzdeki yıl yapmayı planladıklarımı yazarım.
Bir uzay yolculuğu ve çalışmalarımın uluslararası çok büyük başarı kazanması en fantastik hayallerim sanırım. Umarım bir gün planlarım ve gerçeklerim arasına girerler.
Kutay Yamacı
Makine mühendisliği okudun ama medya pazarlama, müzik ve yazarlık gibi farklı dallarla ilgileniyorsun, makine mühendisliği okurkenki hayallerin nelerdi ve neden makine mühendisliğini tercih ettin?
Hani hep “ne doktorlar ne mühendisler istedi” derler ya. Ülkemizde en kabul gören meslekler bu ikisidir. Bir de ailem konservatuara izin vermeyince bu yoldan gitmeye karar verdim. E doktor olamam, kandan hoşlanmam. Bari mühendis olayım dedim.
Ailem her zaman beni destekledi. Sadece klasik Türk ailesi mantığıyla “kolunda altın bileziğin olsun” diye düşünüyorlardı. Diğer uğraşlarımı hobi olarak görüyorlardı; ama mesleğe dönüştüğünde de desteklemeyi sürdürdüler.
En geçerli eğitim üniversite olsa da tek yol değil. Her konuda eğitimin önemi çok büyük. Birçok konuda uzmanlardan, güvendiğim kişilerden dersler aldım; ustaların atölyelerine katıldım. Halen de yeni eğitimlere katılmak ve hiç yaşamadığım deneyimler edinmek için sabırsızlanıyorum.
Yaptığım organizasyonların ilki üniversitenin ilk yılında gerçekleşti. Yani okurken de isteklerimi yapmaya başlamıştım. Belki de bu yüzden “üstün başarılı” olan ilk yıl karnemi (transkript), sırasıyla “başarılı” ve “ortalama uyarısı” olan karneler izledi.
Ebru Acarlar
Çok imrendiğim bir özgeçmişiniz var, tebrik ederim. Hiç makine mühendisliği yaptınız mı? Tekrar yapmayı düşünüyor musunuz? Başarılarınız daim olsun.
Teşekkür ederim. Stajlar dışında yapmadım. Çalıştığım fabrika Sefaköy’deydi. 7’de Merter’deki servisi yakalamak için 6’da evden çıkmam gerekiyordu. 8’de başlayan mesai akşam 6’da bittikten sonra trafik sebebiyle ancak 7.30-8 gibi evde olabiliyordum. Saat 5.30’da kalkmak için 23:30’da yatmak durumundasınız. Arada kalan yemek sonrası iki üç saatte televizyon mu izleyeceğim, kitap mı okuyacağım, sosyal faaliyetlere mi katılacağım, kız arkadaşıma mı vakit ayıracağım… derken makine mühendisliğinden zaten vazgeçtim. Tekrar yapmayı şu an için planlamıyorum; ama hiçbir şey için kesin konuşmamak lazım.
Selin
Birden fazla alanla ilgileniyorsunuz. Hangisi sizi en iyi tanımlıyor?
Hepsi benim bir parçam aslında. Birbirini tamamlıyorlar diye düşünüyorum. Şöyle örnekleyeyim: Geçtiğimiz aylarda bir Türkiye turnesine çıktık müzik grubumla. Bolca fotoğraf çektim ve fotoğraf çektiğim insanlarla sohbet ederken birçok yaşam öyküsü öğrenme şansım oldu. Başka bir örnek: Kitaptaki Büyükada öyküsündeki tasvirlerin ayrıntılarını hatırlamak için fotoğraflarımdan faydalandım. Bunların çok da birbirinden ayrı olduğunu düşünmüyorum; ama zaman zaman birinden diğerine daha ağırlık vermek gerektiği oluyor. Kimbilir, belki günün birinde sadece birini tercih eder, yoluma öyle devam ederim.
Nesrin Kuloğlu
Bayıldım yaptığınız çalışmalara, temponuza. sizi konuşmacı olarak üniversitemizde görmek isteriz:) (bilkent)
Teşekkür ederim. Aslında iki senedir M3 Ritm Atölyesi ile OperationalResearch Kulübü’nün konuğu olarak Genç Akademi’ye perküsyon eğitmeni olarak geliyorum. Elbette istediğiniz farklı konularda da konuğunuz olmak isterim.
Arif Nedim
Türkiye’de internet girişimciliğinin geleceğini nasıl görüyorsunuz. bizden de uluslararası muadilleriyle boy ölçüsebilecek internet projeleri çıkacak mı?
Sürekli müthiş projeler çıkıyor. Grou.ps, Marro.ws, Yoggurt gibi projelerin ünü şimdiden uluslararası piyasaya taştı bile. İnternet girişimciliği hem start up maliyetleri, hem de bilgi sermayesi sebebiyle Türk girişimciliği yapısına çok uygun ve ileride dünyaca ünlü birçok şirketimiz olacağını düşünüyorum.
M3 WORKS VE RİTMBOX
Sibel
Çok başarılısınız tebrik ederim. Uniaktivite’yi yakinen takip ediyorum ama diğer projelerinizi ilk kez duyuyorum. M3Works projelerinizi anlatır msıınız biraz?
Teşekkür ederim. M3 Works şirketlere takım çalışması ve motivasyon eğitimleri sunan bir şirket. Bu eğitimler genellikle sanatsal ağırlıkta: perküsyon, koro, dans, resim, fotoğraf, tiyatro, yazın. Define avı, yarış arabası gibi başka oyunlarımız da var. Ayrıntılı bilgi için websitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.m3.com.tr
Ritmbox da M3 Works’ün tescilli enstrüman markası ve yaptığımız tüm perküsyon çalışmalarında Ritmbox marka enstrümanları kullanıyoruz. M3 Ritm Atölyesi’nde üç farklı atölyemiz var: Motivasyon, performans ve serbest atölyeler. Motivasyon atölyesinde kişi sınırı olmaksızın aynı anda gruplara (5 kişiden 5000 kişiye) ritm atölyesi yapıyoruz. Performans atölyesinde 2-50 kişilik grupları bir konsere/performansa hazırlayarak sahneye çıkmalarını sağlıyoruz. Serbest atölyede ise şenlik, fuar gibi organizasyonlarda ritm alanı oluşturarak sürekli değişen gruplara ritm atölyesi yapıyoruz. Ayrıntılı bilgi için: www.ritmbox.com
Ali Soydas
Varilli video çok keyifli olmuş, tebrikler. Stomp gibi uzun bir gösteri düşünüyor musunuz?
Teşekkürler, biz de çok keyif aldık çalarken. O gösteri Algida’nın bu yılki lansman gecesi için özel hazırlandı. Performans Antalya’da bir otelde, çok daha görkemli ve uzun oldu. Yakında bu videoyu da paylaşacağız.
Bu gösteri dışında da perküsyon enstrümanları dışındaki malzemeleri, ürünleri kullandığımız çalışmalar oldu. Uygun şartlar oluştuğunda uzun metrajlı bir gösteri elbette isteriz.
Elifsu Sarıer
M3 Works ile neden kampüslerde değilsiniz. öylesiniz de benim mi haberim yok?
Koçfest’teyiz artık. Geçtiğimiz yıl Nisan ve Mayıs ayında Mor ve Ötesi’yle birlikte on üniversiteyi kapsayan bir turneye çıktık. Çok keyifliydi, bu sene daha fazla şenlikte yeralmak istiyoruz.
DEBUT KİTAP
Asuman
Kitabı henüz almadım ama Cumhuriyet’teki yazıyı okudum. Sayfa numaralarının geriye gitmesi çok zekice. Bunun bir sebebi var mı, farklı olsun diye mi?
Başınıza geliyordur: Bir kitaba başlıyorsunuz, kurguyu seviyorsunuz devam ediyorsunuz, bir yerlere geliyor tıkanıyor, hatta itiraf etmek gerekiyor ki zorlanarak okuyorsunuz. Ben bu durumda da sonuna kadar okuyanlardanım. Böyle zamanlarda ara ara kitabın kaç sayfa olduğuna bakar, kaldığım sayfadan çıkararak kaç sayfa kaldığını anlamaya çalışarak kendimi teselli ederim. Bu zorluk yaşanmasın diye sayfa numaraları tersten sıralandı. Böylece her zaman geriye ne kadar kaldığını biliyorsunuz. Bu arada öykü sırası ile öyküler arasında bazı numerik şifreler var. Bunları bulmak da okuyucuya kalsın.
Selin Tatlı
Konuk muhteşem. Röportaj sistemi çok başarılı. Her ki tarafa da tebrikler. Cumhuriyetteki yazıyı ben de okudum süper. Kitabı alacağım birkaç gün içerisnde. sorum da şu: Erdem bey hem entelektüel ilginizi sıcak tutup hem de iyi bir girişimci olmayı nasıl başarıyorsunuz? Genelde ikisinden biri olmaz.
Teşekkür ederim. Aslında bunu tamamen girişimci olmama bağlıyorum. Kendi işinizin sahibi olmadan da elbette sanatsal faaliyetlerle uğraşabilirsiniz, ancak kontrol sizde iken zamanı daha iyi organize edebiliyorsunuz. Ayrıca genel koordinatörlüğünü yürüttüğüm M3 Works’ün mottosu “Şirketleri Sanatla Buluşturuyoruz”. Şirketlere takım çalışması ve motivasyon eğitimleri içeren sanatsal atölyeler tabanlı organizasyonlar yapıyoruz. Yani birçok uğraşımı aynı zamanda işime çevirebilme şansına sahip oldum.
Derya
Beğendiğiniz ve ilham aldığınız yazarlar kimlerdir?
Benim için edebiyatın zirvesi Shakespeare’dir. En sevdiğim kitapsa Cervantes’in Don Kişot’u. Klasikler dışında bol bol fantastik kurgu ve korku romanları, öyküleri okuyorum. Bana yeni ve sıra dışı dünyalar gösteren eserler ilgimi çekiyor. Günümüz yazarlarını da seviyorum; hatta bu yüzden bazı arkadaşlarım bana “best-seller okuyucusu” diyor. Evet olabilir; başarılılarsa neden okumayayım?
Alica Sipahioğlu
Roman yazmayı düşünüyor musunuz? Ya da film senaryosu..
Debut’un sonuncu öyküsü “Yeni Başlayanlar İçin Rock Ortamları”, “İçindekiler” bölümünde “Roman Demosu” parantezinde anılıyor aslında. Aynı konuda bir roman yazmaktayım. Şimdilik ne zaman biteceğini bilemiyorum. Film senaryosu yazmayı düşünmedim hiç.
MÜZİK
Merve
Sanıyorum albüm yok henüz. Var mı öyle bir çalışma?
SoulShred’le benim vokalist olduğum 7 şarkılık “DreamsHave No Limits” adında bir EP albümümüz var; ama türü sebebiyle (heavy metal) çok da tanınmadı. Dinlemek isterseniz: www.soulshred.com Karma ile demo çalışmalarımız var. Bunları da www.karmaloji.com adresinde bulabilirsiniz. Umarım yakında bir albüm olacak. M3 Ritm Atölyesi ile de bir perküsyon albümü planlıyoruz.
Sema
Guzel bir demo calismasi sonrasi soul shred grubu dagildi ilerde tekrar bu grubu aktif hale getirmeyi dusunuyor musunuz? pek bilinmese de real me sarkisini arkadaslarimdan dinlemistim ve o zamanlar cok hosuma gitmisti.
Bu soru beni sevindirdi, teşekkürler. Daha önce dediğim gibi çok bilinen bir çalışma değildi, One Dergi okuyucularından bilen çıkmasına şaşırdım. Bu da derginin ve okuyucunun kalitesini bir kez daha kanıtlıyor.
Grup aslında planlı bir şekilde dağılmadı. Grup elemanlarının bir kısmı Çanakkale’de, bir kısmı İstanbul’da yaşarken gitaristin de Bulgaristan’a gitmesiyle birlikte üretememeye başladık. Aslında halen görüşürken birlikte bir kayıt yapmaya veya konser vermeye özlemimiz var.
FOTOĞRAF
Bilge
Erdem Bey portfolyanıza bayıldım. Fotograf sergisi açmayı düşünüyor musunuz?
Teşekkür ederim. Geçtiğimiz aylarda İfsak Genç Fotoğraf Festivali’nde sergim açıldı aslında. Ayrıca Mart ayında bir sergide daha yeralacağım. www.erdemgenc.com adresinden takip edebilirsiniz.
Ayşegül
Fotoğraflarınızı yayınlattığınız bir dergi, internet sitesi vs var mı?
Çeşitli paylaşım sitelerine yüklemiştim zamanında. Sonrasında güncellemedim. Yakında güncelenecek olan kendi sitemin fotoğraf bölümünde paylaşacağım. Ayrıca buradan sergileri de takip edebilirsiniz. Bence fotoğrafın dijital de olsa en güzel formu fotoğrafçının tasarladığı kalite ve niteliklerde basılmış hali.
Bir de bugün aldığım bir haberi paylaşayım: Kingston Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren fotoğraflarım önümüzdeki ay Fotoğraf Dergisi’nde yayınlanacak.
Hilmi Eren
Erdem Genç ne izler, ne okur, ne dinler. Ruhunu nasıl besler?
Yenilik ve heyecan içeren eserleri seviyorum. En çok bilimkurgu ve fantazi film ve kitaplarını seviyorum. Çok sık sinemaya gidiyorum. Son zamanlarda beni en çok etkileyen film, teknolojik yenilikleri ve dünyasıyla “Avatar”. Son okuduğum kitap Ece Erdoğuş’un “Kolpa” romanı. Geçen hafta gittiğim Devlet Tiyatroları’nın Ful Yaprakları içerdiği görseller, oyunculuk ve metnin sağlamlığıyla beni çok etkiledi.
Hocam İzzet Keribar’ın modern sanatı yorumladığı Yeni Yaklaşımlar fotoğraf sergisi yeni bitti. Kendisini dün ziyaret ettiğimde aynı serideki yeni fotoğraflarını da görme şansım oldu, yine çok etkileyici. Genç ressamlardan Tuncay Takmaz’ın işlerini çok beğeniyorum.Helloween 25. yıl albümünde klasik parçalarını bambaşka şekillerde yorumlamış; çok keyif verdi. Wasp konseri de son zamanlarda en çok eğlendiğim konser.
Bienal, Contemprory Istanbul gibi modern sanat etkinliklerini takip etmeye çalışıyorum. Istanbul Modern’e ve YTÜ’deki sergilere sık sık uğrarım.
Özetle, mümkün olduğunca çok kaynaktan beslenmeye çalışıyorum.